Tjock och ful

2 kommentarer

Jag droppade 10 kilo på mindre än två veckor i början. Resterande 6 kilo till startvikten (och 8 till idealvikten). Alla kilon utöver de 10 som själva graviditeten vägde är kvar, har inte hänt ett skit på en månad, och jag känner mig tjock och ful, vilket jag också är. 69 kilo, fucking hell.

Visst, jag har inte tänkt så mycket på vad jag äter, men jag äter inte mycket. Och minst en timme om dagen är jag ute med barnvagnen, så wtf? Nu tar jag tag i detta.
En halvtimme im dagen ska jag träna styrka när Mannen är hemma på kvällen och tar Barnet.
Glukosanol ska inhandlas idag- den funkade skitbra innan bröllopet när jag gick ner till 58 kilo med både bantning och promenader.

Nästa vecka ska vi på bröllop och långklänning ska på. Smickrande modell men JAG vet att jag väger för mycket. Skäms.

När en vän går upp i mammaidentitet med hull och hår…

Lämna en kommentar

Igår hade vi en vän på besök, deras barn strax över året följde med. Samma vän som jag lunchat med innan jul, och som hade svårt att prata om något annat än barn. Hon är otroligt gullig och jag har hela tiden hoppats på att hennes totala barncentrering skulle släppa lite så vi kunde prata om resor, inredning, jobb, ja, vad som helst. Som vi kunnat förut.

Men det var jobbigt igår. Inte för barnet utan för att barnet är deras, och främst hennes, HELA värld. Det är ju inte så konstigt att en ettåring är en stor del av ens liv som förälder, men de har tagit det till en annan dimension. Efter att ha pratat om barn i ett par timmar försökte jag styra in samtalet på något annat ämne, relationer, jobb, fastighetsmarknad, drömmar… Pappan jobbar ändå i ett avancerat akademikeryrke och min vän hade själv karriärplaner innan hon började vantrivas på sitt jobb och fick barn. Men det gick inte att få dem att prata om något annat. Vi fick korta svar på det vi undrade, men sedan var det prat om barnets matvanor, sömnmönster etc igen. Vi gav upp och när vännen åkt var jag i upplösningstillstånd och panikgrät en stund.

Jag håller själv på att hitta den del av min identitet som stavas förälder, och jag är inte där än. Och när jag inte är helt stabil själv är det förödande att träffa människor som lever ett liv som är ens värsta farhåga. Att förlora mig själv som vuxen individ bland sömnlösa nätter och småbarnslivets logistik är min SKRÄCK. Så när vännen har åkt sa jag till Mannen att vi får Skype:a med hans föräldrar, det får mig att må bättre. De är härliga avslappnade personer som trots en massa barn och barnbarn och traditionella könsroller lyckats behålla ett eget driv och egna intressen. När vi pratat med dem kändes det bättre.

Som en god vän sa till mig igår, efter att jag paniksms:ade henne, så ska jag unna mg att träffa människor som jag mår bra av att umgås med. Jag har 3-4 personer, också mammor, som har en helt annan attityd till föräldraskapet. De är mogna, coola, och har hittat en skön balans mellan relationen till sin man, karriär, barn, träning, egna intressen. Träffade ju en av dem förra vecka och det hjälper att ha henne som en av mina förebilder.

Det som känns tragiskt att jag har gett den vän som jag träffat igår, flera chanser för att se om vi kan ”hitta” varandra även efter att hon fått barn. Jag gillar ju henne jättemycket! Men det är väl bara att inse att det är en fas i livet då vi inte kan mötas riktigt- jag mår inte bra av att umgås med henne några längre stunder. Men vem vet, människor förändras. Det känns bättre idag iaf.

 

Prettomorsor, riktiga och blivande

Lämna en kommentar

Var på en möhippa i helgen, det var riktigt kul att få göra sig iordning och uppvakta bruden. Efter en tid framkom det att jag nyligen fått barn. En av tjejerna sa då sådär medkännande, ”Ååh, så liten, det måste ju vara skitjobbig för dig att vara ifrån honom!” Jag hade kunnat spela med men jag orkade inte så jag sa som det var, att jag tycker att det känns jätteskönt att få komma ifrån, så att man får ny energi. Tjejen såg ut som om hon druckit en flaska ättika och sa inget mer.
Det är väl vanligt att inte vilja vara ifrån sitt barn, men jag känner inte så, inte i 5-6 timmar iaf, då tankar jag bara energi. Jag känner mig inte onormal och tar inte åt mig egentligen, utan blir arg på att det finns såna förväntningar på mammor. En pappa hade knappast fått kommentaren. Eller så överanalyserar jag.

Mammamallen verkar vara så sjukt snäv, och jag passar inte i den. Att vara mamma är inte och kommer aldrig att bli min identitet. Det är en del av mitt liv, förhoppningsvis mer och mer meningsfull.

Två veckors föräldra”ledighet”

Lämna en kommentar

Jaha, två veckor har gått. Det börjar bli lite rutin, och sammanlagd bedömning att det är nästan  uthärdligt. Om nätterna varit bättre hade det varit okej. Fast ändå inte…

Han vill ha mat varannan timme, och mellan 02 och 05 bökar han och stönar, även om sällan skriker numera så länge man klappar och är uppmärksam. Slappnar man av och han börjar skrika vaknar han, och då är det kört. Men att ha spjälsängen utan kortsida+ lift i den och låta honom sova där funkar, faktiskt. Och mata honom INNAN han vaknar till och öppnar ögonen, medan han ligger kvar. Gäller att hålla flaskan ordentligt så han inte sväljer luft, för då får han ont och skriker. Ja ni ser, så många saker jag hade klarat mig utan…

I helgen var det min sovnatt. En natt i veckan ska jag få sova ostört. Eftersom jag vaknar så fort jag hör skriket (trots öronproppar och annat rum) ska jag ta min sömntablett. Förhoppningsvis blir jag mindre lättväckt framöver+ att han skriker mindre på natten så jag slipper pillren sen.
Mannen har ju inte samma rutin på vad som funkar på natten för att hålla ungen tyst, så det finns risk att det skriks lite mer då…

Han är fem veckor gammal. Kommer jag någonsin att tycka att det är kul att ha barn…??

På väg upp?

Lämna en kommentar

I feel like I’m dragging you down a one way street
I don’t know which ways up
All I ask of you is to stay on your feet
That should be enough
If we stand around it could pass us by
We could give up now, and never even try…

Det känns lite bättre. Nätterna/ sömnen är inte bättre, inte dagarna heller, men det känns som att det är färre spöken i huvudet. Eller jo, alla är kvar, men jag har lyckats stoppa in de flesta av dem i ett rum, får se hur länge låset håller…

Igår kväll var jag och klippte mig, bara det känns grymt bra. Och det finns en plan tills jag börjar jobba igen, lite milstolpar. Barnet känns även mer förutsägbart nu och jag har promenerat till en galleria och ätit sushi idag, med barnvagn och allt. Gick bra.

  • I helgen ska jag på en möhippa: en god vän gifter sig snart.
  • Helgen efter kommer mina morföräldrar och bor hos min mamma i en månad.
  • Sedan är det bröllop big time, frack och slott, hoppas min mamma kan ta Barnet de timmarna vi är borta. Annars följer han ju med (det finns barnvakt som brudparet ordnat för de spädbarn som följer med) men det är öite risky eftersom det kan börja bökas och skrikas närsom.
  • Sedan är det Alla hjärtans dag.
  • Sedan ska Mannen till sina föräldrar över helgen (jag tar Barnet) och hjälpa sin far med firmans bokföring.
  • Sedan ska jag på Sarah Brightmans koncert.
  • Och nån gång i mars ska jag och en god vän dra till Istanbul över helgen (Mannen tar Barnet).

Nu ska jag gå och sova en timme. Sedan är det en vaknatt igen. Jag ska få sova en helnatt (med sömnmedel) natten mot lördag. Natten mpt söndag ska jag och Barnet till min mamma så att hon får lära känna honom lite mer. Mannen får barnfritt en hel natt 😉

7h sammanhängande nattsömn- paradise

1 kommentar

Efter ett gemensamt beslut igår kväll tog jag den där sömntabletten jag fick utskriven på akuten i mellandagarna och sov som en stock i gästrummet 23-06. Det känns himmelskt, även om jag fortfarande är riktigt trött.

Idag är Barnet en månad och jag har sovit mer än max 2-3h i sträck två gånger under tiden: när svärmor tog natten för två veckor sen, och idag.

Anledningen till att jag tagit nätterna hittills har varit två. Dels så kan Mannen inte sova på dagen (för att kompensera bristen på nattsömn) men även för att jag har blivit så otroligt lättväckt sen Barnet föddes (naturen vill antagligen att jag ska vakna vid Barnets minsta pip för att skydda honom mot vargen typ).
De gångerna mannen tar honom medan jag ska sova räcker det med att jag ska vakna av avlägsen gråt en kvart senare, och inte kunna somna om. Jag är på helspänn och KAN INTE somna om jag hör honom skrika i ett annat rum. Öronproppar hjälper inte.

Jag har öronproppar, always, även på nätterna då jag har Barnet. Dels för att endast vakna av riktigt gråt (och inte hans grymtande i sömnen) och dels för att dämpa de jobbigaste frekvenserna när han väl skriker.

Med Imovane- tabletten och öronproppar och hörlurar på det sov jag idag en hel natt utan att vakna.

Våga hoppas??

2 kommentarer

Nu har han fått Nutramigen i ett dygn. För första gången sedan han föddes typ, har han inte haft en skrikattack på kvällen/ natten. Ingen alls. MEN han vägrar nästan äta stinksörjan! Det blir en halv tesked socker… Han tar flaskan, stillar värsta hungern, skriker av hunger. En ond cirkel.

Att han varit en ängel igår kan ha berott på:
– Slumpen
– Att han ätit för lite så att hans mage klarade av att hantera maten
– Att han äter den äckliga maten långsamt vilket gör att han inte sväljer lika mycket luft som när han glupskt åt upp den gamla ersättningen/ bröstmjölken
– Att han faktiskt är känslig för komjölkprotein

Natten blev dock inte så mycket bättre eftersom han som vanligt ville äta vid 00, 02, 04, 06. Det är nog tom värre eftersom han inte äter lika mkt= blir hungrig fortare. Dessutom tar det längre tid att få i honom maten= sömnluckan äts upp av ättiden.
Jag är som vanligt helt förstörd.
MEN i natt efter 02- matningen somnade han så fort och så djupt att jag kunde lägga honom i hans säng- och han sov vidare! Det har ALDRIG gått förut.

Men hur ska vi få i honom maten?? OM det nu är så att det är just komjölkproteinet som ÄR lösningen?? Att ge massa socker är inget alternativ! Att mata varje timme för att han inte äter sig mätt (pga den äckliga smaken) är inget alternativ. Att låta honom äta mindre är inget alternativ.

Hjälp…

Nu tog mannen med barnet och drog iväg med en vän, så att jag får egentid. Det är tyst, lugnt och alldeles underbart. Jag hoppas de håller sig borta länge. Jag ska gå och försöka sova en timme nu…

Undrar hur kvällen blir…

The Nutramigen experience

Lämna en kommentar

Okej, jag har väntat tills sonen är riktigt hungrig nu när han vaknat, och gav honom en flaska Nutramigen.
Blandningen STINKER verkligen!! Tänk er en kombination av blöt hundmat och havstång?? Fy fan!

Han började suga men efter tre-fyra klunkar fattade han att maten bytts ut. Han såg verkligen äcklad ut och spottade ut flaskan. En minut senare hungerskrek han igen och efter två klunkar slutade han suga. Så har det varit nu fem sex gånger och han verkar ha somnat om efter totalt 30 ml.

Undrar hur lång tid det tar innan han inser att ingen annan mat kommer att serveras och käkar upp det som bjuds på??
Experimentet fortsätter…

Update: vaniljsocker gjorde susen. En kvarts tesked och han spottade inte ut flaskan (men ville ändå inte dricka). Ytterligare en kvarts tesked och han klunkade i sig allt till sista droppen.
Vid nästa måltid blir det att ta lite mindre än en halvsked för att minska kontinuerligt sedan, hoppas det funkar.

Nu ska vi kämpa på med det här i några dagar, och framförallt några nätter, för att se om det blir någon skillnad. Inatt skrek han ju efter varje måltid och så kan det inte fortsätta, det går ju endast två timmar mellan det att han kräver mat och ska han skrika en av dessa timmar hamnar någon på psykakuten redan nästa vecka…

Fördel mammaledig

Lämna en kommentar

Jag hatar egentligen ordet mammaledig. Tycker att det ligger alltför mycket könsroller, stereotyper och förväntningar i det.
Idag bjuder jag dock på det och jag har varit sådär stereotypt mammaledig. Varit på sjukhuset med Barnet först där det konstaterades att hans njurar är helt friska (minns ni det där förstorade njurbäckenet på RUL).
Efter det handlade jag på halva rea priset. Helt oförskämt med barnvagn som jag drog i alla trånga butiker. Halva rea priset är min melodi, handlar aldrig till fullt pris. Blev ett par läderboots för 250 spänn på Åhléns och en jacka för 100 spänn på JC. Ordinarie pris hade varit 1700 för allt 😉

Nutramigen (ersättning som är fri från komjölkprotein) som Monica tipsat om är inköpt. Vi testar allt som överhuvudtaget kan hjälpa helt enkelt.
Han sov bättre i natt MEN när han väl åt vid 01 och 04 så skrek han i trekvart efteråt. Och han brukar alltså inte skrika på nätterna (dock knorra och vakna och vilja ha mat ofta. Skrika brukar han göra mellan 21 och 00. Inte tre timmar i rad men typ en, lätt)
Så idag ska den nya ersättningen testas. Hoppas han tar den, så vidrigt äcklig som den sägs vara…

Solen skiner men jag är sjukt trött trots en Red Bull. Nu ska jag äta något och försöka sova i en timme, om lilla monstret nådigt tillåter det.

På måndag kommer äntligen vår städhjälp. Det är ju tur att det är mörkt så länge på dagarna så skiten inte syns 😉 Det har inte funnits varken tid eller ork för basic kökshygien och dammsugning den senaste månaden…

11 veckor kvar

2 kommentarer

Tills min föräldraledighet äntligen är slut och jag ska till jobbet.
Nu har jag varit ”ledig” på egen hand i tre dagar.

Måndagen var fruktansvärd. Jag mådde riktigt dåligt och med allt skrik och bök började jag fundera på att flytta och börja ett nytt liv på egen hand. Seriöst.
Tisdagen var riktigt lugn. Barnet var go o fin, inget skrik fram till 21 på kvällen då han höll på att skrika och böka i tre timmar. Han är inte otröstlig längre, men börjar skrika så fort man slutar vagga i famnen. Jag somnade när han lugnade sig 00.30. Vid 02 vaknade jag av en fruktansvärd huvudvärk. Jag som aldrig har huvudvärk. Jag blev riktigt rädd. Sömnbristen håller på att ta knäcken på mig. Jag väckte mannen och panikåt en värktablett. Jag trodde jag skulle bli galen… Sprang till gästrummet och la mig och fick sova i 3 timmar… Vid 6 tog jag över när Mannen skulle till jobbet. Slumrade till och från till 10, inte mycket sömn men vila.

Varje natt är en mardröm…

Men idag var jag med på ett telefonmöte på jobbet, min nya grupps första möte efter jullovet. Det kändes bra. Lite vuxentid…

Older Entries